Puma & Adidas – Wat broederliefde allemaal mogelijk maakt!

HomeBlogMerken › Puma & Adidas – Wat broederliefde allemaal mogelijk maakt!

Puma & Adidas – Wat broederliefde allemaal mogelijk maakt!

Vandaag een kleine toelichting naar enkele van onze bekendere merken, Puma & Adidas. Bedrijven die bestaan vanwege een grote broederliefde en een geschiedenis gevuld met drama net als een tv-soap!

“Puma AG Rudolf Dassler Sport”, laten we ze maar gewoon Puma noemen, en Adidas AG zijn Duitse ondernemingen die sportartikelen produceren. Hun thuisbasis is Herzogenaurach in Beieren. Het bedrijf Puma, opgericht door Rudolf Dassler in 1948, behaalt een omzet van 1,5 miljard euro en zorgt er zo voor dat het de competitie aangaat met Adidas en Nike. Geen kattenpis dus…

Als we naar de geschiedenis van Puma en Adidas gaan kijken zijn ze beiden ontstaan dankzij een grote broederliefde. Adolf Dassler, startte zijn eigen schoenenfabriek na de eerste wereldoorlog. Enkele jaren later stapte Rudolf Dassler, broer van, mee in het bedrijf en doopte ze de fabriek “Gebrüder Dassler Schuhfabrik”.

Hun eerste succes kwam tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam waar zij enkele Duitse atleten van sportschoenen mochten voorzien. De Olympische Spelen in Berlijn waren echter een groter succes. Jesse Owens won toen 4x goud terwijl hij schoenen van de gebroeders Dassler droeg. Tijdens de tweede wereldoorlog verslechterde de relatie tussen de broers en uiteindelijk stapte Rudolf uit het bedrijf en startte aan de overkant van de Aurach-rivier zijn eigen fabriek.

In de beginjaren noemde hij de fabriek Ruda. ‘Ru’ van Rudolf en ‘Da’ van Dassler! Pas later werd dit Puma. Creativiteit zit echter in de familie want Adolf noemde zijn fabriek Adidas. ‘Adi’ was een bijnaam voor Adolf en ‘Das’ komt dan weer van Dassler.

De familie vete deelde ook de bevolking van het dorp op in twee kampen. De bijnaam vanHerzogenaurach werd hierdoor “Dorp der gebogen nekken”, hiermee wordt verwezen naar het feit dat iedereen naar elkaars schoenen kijkt om te zien tot welk kamp ze behoren. Een van de bekendste verhalen rond de confrontaties tussen de twee merken speelt zich af in 1974 op het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland.

Johan Cruijff ligt op dat moment onder contract bij Puma, maar het Nederlandse elftal speelt in tenues van Adidas met de 3 strepen op de mouw. Gezien de rivaliteit tussen beide merken, dreigde Puma het contract met Cruijff te verbreken indien hij in een Adidas-tenue zou spelen. Adidas zou zich als sponsor terugtrekken als Cruijff in een Puma-tenue zou spelen. Na veel wikken en wegen speelde Johan Cruijff uiteindelijk in een tenue met 2 strepen! De Van De Kerkhof-tweeling, ook spelers van het nationale elftal die gesponsord werden door Puma, volgden zijn voorbeeld.

Wij sportievelingen kunnen ons enkel gelukkig prijzen dat tv-soaps zich niet enkel op tv afspelen. Hoewel niemand ooit zal weten wat de ruzie tot stand heeft gebracht en waarover de ruzie ging, hebben zowel Puma als Adidas de wereld van sport compleet verandert…

Ontdek het gamma Adidas

Ontdek het gamma Puma

Geschreven door: op

Reageer

Relevante onderwerpen: speedo sculpture, lotto italia, innoverende voetbalschoenen, k-swiss - tennisschoenen vol comfort, mcdavid - protect your body!, chiruca duurzame wandelschoenen, lybethras swimwear, asics running kledij en schoenen, asics - anima sana in corpore sano, speedo spring/summer 2011, puma socks

To top of page

Winkelmandje is leeg